LEMBAS
Lembas, alebo cestovný chlieb Eldarov, ako sa nazýva v jazyku Sindarov, boli, veľmi výživné oblátky s vysokou nutričnou hodnotou, bez ktorých bolo pre ktoréhokoľvek elfa nemožné vydať sa na dlhú a ďalekú cestu. Lembas bol zabalený v striebristých listoch mallornu, a nitky, ktoré ich zväzovali boli zapečatené kráľovninou pečaťou - oblátkou bieleho vosku v tvare kvetu Telperionu; podľa zvyku Eldaliä patrilo prechovávanie a vydávanie lembasu len kráľovnej.Tu je na mysli kráľovná Melian z Doriathského lesa v Beleriande. Je známe, že tajomstvo receptu lembasu bolo známe aj Galadriel, Pani Lóthlórienu.
Podobného zloženia a účelu bol aj kram, placky, ktoré piekli ľudia z Esgarothu, Jazerného mesta pri Osamelej hore, a ktoré dali na cestu Bilbovi a trpaslíkom k Osamelej hore. Kram ale nebol zďaleka taký výdatný ako lembas, lebo na lembase spočívalo kúzlo elfov a žiadny človek nedokázal niečo také vyrobiť.
Tento recept je teda skôr na pečenie kramu ako na pečenie lembasu, ale kto to môže vedieť...
PRÍSADY:
- 3 lyžice masla
- 1 vajce (zvlášť budeme potrebovať žĺtok a bielok)
- 8 lyžíc cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru (nie je potrebný)
- 12 lyžíc múky
- 1 lyžica škorice
Všetky prísady zmiešame (okrem bielka), v mise až dostaneme hutné cesto, (podľa potreby pridávame múku alebo maslo),potom dáme cesto do chladničky na 1 hodinu uležať. Kým sa cesto chladí pripravíme si nôž, po prípade aj valček na cesto. Cesto vyvalíme a do rolky a narežeme na koliečka hrubé asi 1 cm. Takto pripravené lembasy potrieme bielkom.Pečieme uprostred trúby o teplote okolo 175°C asi 20 minút, kým lembas nedostane svetlohnedú farbu.Čím tmavší bude, tým horkejšiu bude mať chuť.
Komentáre
Jaj, však sa mali tí Elfovia dobre. A Frodovi takmer závidím, že s nimi
Idem si aj ja teraz zadeliť