Tolkien

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lembas - recept

recept na elfský chlieb - lembas

  LEMBAS

Lembas, alebo  cestovný chlieb Eldarov, ako sa nazýva v jazyku Sindarov, boli, veľmi výživné oblátky s vysokou nutričnou hodnotou, bez ktorých bolo pre ktoréhokoľvek elfa nemožné vydať sa na dlhú a ďalekú cestu. Lembas bol zabalený v striebristých listoch mallornu, a nitky, ktoré ich zväzovali boli zapečatené kráľovninou pečaťou - oblátkou bieleho vosku v tvare kvetu Telperionu; podľa zvyku Eldaliä patrilo prechovávanie a vydávanie lembasu len kráľovnej.Tu je na mysli kráľovná Melian z Doriathského lesa v Beleriande. Je známe, že tajomstvo receptu lembasu bolo známe aj Galadriel, Pani Lóthlórienu.

 

Podobného zloženia a účelu bol aj kram, placky, ktoré piekli ľudia z Esgarothu, Jazerného mesta pri Osamelej hore, a ktoré dali na cestu Bilbovi a trpaslíkom k Osamelej hore. Kram ale nebol zďaleka taký výdatný ako lembas, lebo na lembase spočívalo kúzlo elfov a žiadny človek nedokázal niečo také vyrobiť.

Tento recept je teda skôr na pečenie kramu ako na pečenie lembasu, ale kto to môže vedieť...

 

PRÍSADY:

  •  3 lyžice masla
  • 1 vajce (zvlášť budeme potrebovať žĺtok a bielok)
  • 8 lyžíc cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru (nie je potrebný)
  • 12 lyžíc múky
  • 1 lyžica škorice

Všetky prísady zmiešame (okrem bielka), v mise až dostaneme hutné cesto, (podľa potreby pridávame múku alebo maslo),potom dáme cesto do chladničky na 1 hodinu uležať. Kým sa cesto chladí pripravíme si nôž, po prípade aj valček na cesto. Cesto vyvalíme a do rolky a narežeme na koliečka hrubé asi 1 cm. Takto pripravené lembasy potrieme bielkom.Pečieme uprostred trúby o teplote okolo 175°C asi 20 minút, kým lembas nedostane svetlohnedú farbu.Čím tmavší bude, tým horkejšiu bude mať chuť.

Lembas                   Lembas na plechu


Zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Jaj, však sa mali tí Elfovia dobre. A Frodovi takmer závidím, že s nimi
    lembas jedol... Aj ja chcem!
    publikované: 03.04.2008 20:16:27 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Idem si aj ja teraz zadeliť
    svoj raňajkový akože lembas a la vločky ovsené, moju tradičnú zmes ;)
    publikované: 04.04.2008 08:13:57 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014